Tecknad bild på pappersförpackningar.

Förpackningar och tidningar

Alla produkter som används för att innehålla, skydda, leverera och presentera en vara klassas som förpackning.  Vanligt förekommande förpackningsmaterial är papper/kartong/wellpapp, plast (både mjuk och hård), metall och glas. Det kan till exempel vara ketchupflaskor, plastfolie, konservburkar, mjölkkartonger och syltburkar.

Tidningar, eller returpapper som det också kallas, kan vara tidningar av alla slag, även veckotidningar med glansiga omslag, kataloger, reklamblad, broschyrer och andra trycksaker, skriv- och ritpapper och pocketböcker.

Var ska jag lämna det?

Förpackningar och tidningspapper lämnar du på en återvinningsstation. Det är Förpackningsinsamlingen AB som ansvara för återvinningsstationerna. Flerbostadshus kan även ha hämtning av förpackningar och tidningspapper i anslutning till bostaden.

Förpackningsinsamlingens webbplats

Med våra fyrfackstunnor kan du enkelt källsortera och lämna förpackningar och tidningar vid din bostad.

Våra avfallsabonnemang

I vår sorteringsguide kan du söka på olika typer av förpackningar och få reda på hur de ska sorteras.

Sorteringsguide

Varför ska jag sortera?

När du källsorterar sparar du på naturens resurser och minskar klimatförändringarna. Till exempel minskar du koldioxidutsläppen med två kilo när du återvinner ett kilo plast. Materialet från förpackningar och tidningspapper går att återanvända som råvara vid tillverkning av nya produkter. Det är viktigt att ta tillvara materialet så att vi kan spara på naturens resurser och minska vår energianvändning.

Hur sorterar jag förpackningar av olika material?

Har du förpackningar som består av flera material, är grundregeln att du sorterar dem efter det material som väger mest i förpackningen.

Du ska inte behöva använda verktyg för att separera två material. Går de inte att dela på ett enkelt sätt, kan båda materialen sitta kvar på förpackningen. Till exempel kan du lämna kvar den metallring som blir kvar på vinägerflaskan av glas, när metallkorken skruvats av. Samma sak gäller den plastdel som sitter kvar på mjölkförpackningen med skruvkork, när du skruvat av locket.

Dela sidan: