Nodra uppmanar alla att vara vattenvisa!

Publicerad 10 maj 2019 kl 15:36

I Norrköpings kommun har vi just nu nära normala grundvattennivåer. Sommaren 2018 var väldigt torr och om sommaren 2019 blir lika torr så kan vi få problem nästa sommar. Som vi bedömer läget just nu så kommer det inte bli vattenbrist under 2019, men vi vill ändå uppmana alla att tänka till när det gäller sin vattenförbrukning.

–  I dagsläget så bedömer vi att det inte kommer bli aktuellt med något bevattningsförbud denna sommar, men vi vill ändå uppmana alla att vara sparsamma med vattnet, säger Johan Andreasson, enhetschef för Drift och underhåll på Nodra.

Det är bara den nederbörd som faller under oktober till mars som kommer ner till grundvattenmagasinen och kan fylla på dem, eftersom om det regnar under sommaren så tar växligheten upp det mesta. Det som påverkar vattennivån i grundvattenmagasinen under sommaren är främst vattenförbrukningen och om det blir en väldigt varm sommar så ökar den.

Om sommaren 2019 blir en varm sommar så är många som vattnar mer i sin trädgård, fyller upp polen eller tar en extra dusch vilket gör att vattenförbrukningen ökar, säger Johan Andreasson. Vi vill därför be våra kunder att vara vattenvisa även under denna sommar.  Att vara vattenvis innebär att du försöker att låta bli att använda mer vatten än vad som är nödvändigt.

Så här är du vattenvis:

  • Undvik att vattna din gräsmatta. Brun gräsmatta = bra sommar, du slipper starta gräsklipparen. Om du absolut måste vattna – gör det på kvällen när det är svalare och mindre mängd avdunstar.
  • Duscha istället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna eller när du tvålar in dig i duschen.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Fler frågor och svar om att vara Vattenvis.

Mer driftinformation

Dela sidan: