På Nodra forum erbjuder vi relevant information för olika kundgrupper och ger möjlighet att ställa frågor till oss och ha en dialog om olika frågor.
Här berättar våra medarbetare om sådant som är aktuellt på Nodra just nu. Informationen vänder sig denna gång främst till dig som äger eller förvaltar ett flerbostadshus.
Nu är nya avfallstaxan beslutad och träder i kraft den 1 januari. Läs och se film om varför vi höjer avgifterna till skillnad mot tidigare år.
Vattentaxan höjs vid nyår för att kunna finansiera reinvesteringarna på ledningar, vattenverk och reningsverk
Just nu finns ett förslag på nya avfallsföreskrifter. Föreskrifterna är en del av den kommunala renhållningsordningen.
Sedan tidigare finns tömningsregistrering vid kommunens småhus. Nu inför vid det även för flerbostadshus och verksamheter.
Vi ska bli Sveriges bästa avfallsverksamhet och då måste vi också ha Sveriges bästa Returpunkt. Så här ser planerna ut för den.
Nu satsar Nodra på fiberutbyggnaden i innerstan genom att stärka upp nätet och ansluta kommunala verksamheter och flerbostadshus.
I en avfallsplanen anges mål och strategier för avfallshanteringen i kommunen.
Om du läser av och registrerar ofta stämmer dina fakturor med din faktiska användning.
Vi upphandlar mycket just nu på avfallssidan. Anders Karlsson förklarar varför.
Vi kommer att publicera frågor som kan vara av allmänt intresse på den här sida. Frågorna publiceras anonymt men för att vi ska kunna bekräfta att vi fått din fråga, samt eventuellt lämna ett personligt svar, vill vi veta ditt namn, din epostadress samt gärna vilket företag eller förening du representerar.
Vattenmätaren visar fastighetens faktiska förbrukning. Men om vi inte känner till förbrukningen, kommer vi att skicka fakturor baserade på senast rapporterade mätarställning. Om du läser av och rapporterar din mätarställning ofta, kommer du däremot få fakturor som stämmer väl överens med verkligheten och inte innebär några överraskningar åt ena eller andra hållet.
Vi rekommenderar att du läser av fastighetens vattenmätare allra minst en gång om året, men en större fastighet och/eller förbrukare bör läsa av så ofta som en gång i månaden.
Du rapporterar mätarställningen på egen hand via Mina sidor. Du kan också kontakta vår kundservice.
Tack vare dagens mer frekventa utbyggnadssätt får varje slutkund en egen fiber hela vägen till stationen. Detta innebär att ingen kund är beroende av hur grannarna använder sina tjänster utan kan nyttja den kapacitet som levereras av tjänsteleverantören. Det möjliggör även att vi begränsar antalet aktiv utrustning ute i nätet. Utrustning har oftast en livslängd på 3-5 år medan fiber förväntas hålla nästan tiodubbelt den tiden.
Vi får även utrymme att erbjuda fastighetsägare möjligheten att koppla samman sina fastigheter med hjälp av en egen fiber, Fiber Plus, avsedd för fastighetsövervakning och -styrning med mera och därmed säkra förutsättningarna för framtida kommunikationsbehov.
Vill du veta mer?
Kontakta Johnny Eriksson, projektledare på Nodra, telefon: 011-15 36 58, epost: johnny.eriksson@nodra.se
Den nya Returpunkten som vi planerar att öppna under 2022 ska ersätta den som idag ligger på Stohagsgatan, där den inte kan vara kvar. Den nya Returpunkten kommer att anläggas inom Risängen, nära stora vägar och blir därmed lätt att hitta och åka till.
Förutom att bygga en modernare Returpunkt med större fokus på återvinning och återbruksaktiviteter, kommer anläggningen också att rymma personalbyggnader, lager och parkeringar för Nodras sopbilar. Det är också här som det avfall som samlas in från Norrköpings hushåll kommer att lastas om för transport till olika behandlingsanläggningar.
En stor och viktig förbättring är också att den nya Returpunkten inte kommer att orsaka köer på allmän väg utan att all eventuell köbildning kommer att rymmas inom anläggningen.
Inventeringen är ett första steg inför att det ska bli möjligt med tömningsregistrering för hämtningsstället för soporna. Tömningsregistrering innebär att en tagg (formellt kallat RFID-chip) fästas på varje soptunna. När vi sedan tömmer soptunnan skapas en typ av digitalt kvitto på att tömningen är utförd.
Syftet med att införa tömningsregistrering är att öka kvaliteten på avfallshämtningen och det möjliggör också bättre statistik för Nodra över tömningar samt avvikelser. Denna typ av tagg sitter sedan några år på tunnorna hos småhus (villor och fritidshus) i kommunen.
Nej du behöver inte göra några åtgärder i ditt soprum. Däremot är det alltid bra att se över så att det är städat, att lampan i rummet fungerar, att alla sopkärl har rätt skyltar och så vidare. Behöver du nya skyltar i ditt soprum eller matavfallspåsar till hyresgästerna, kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Den kommunala renhållningsordningen, som varje kommun är skyldig att ha, består av avfallsplan och föreskrifter för avfallshanteringen. I föreskrifterna regleras hur avfall ska sorteras, hur kärl och utrymmen ska se ut och skötas samt vilka undantag som finns.
Föreskrifterna reglerar rättigheter och skyldigheter för de tre parterna: fastighetsinnehavare, renhållare (Nodra) och tillsynsmyndighet. Föreskrifterna är byggnads- och miljöskyddsnämndens dokument i egenskap av tillsynsmyndighet över avfallsverksamheten.
För att möta framtidens krav och upprätthålla en väl fungerande vatten- och avloppsanläggning i en växande stad, behöver reinvesteringstakten öka på våra anläggningar. Det gäller för såväl ledningsnätet som vatten- och avloppsreningsverken.
Planen för detta arbete bygger på en långsiktighet där anläggningsdelar som orsakar driftstörningar för våra kunder successivt byggs bort. Genom ett strukturerat förnyelsearbete på våra anläggningar kan vi minska behovet av att genomföra ännu kraftigare taxejusteringar längre fram.
Den kommunala avfallsverksamheten har drivits med kraftigt underskott under en femårsperiod. Det har funnits ett överskott som var tänkt att använda till att etablera en biogasanläggning. När etableringen inte blev av blev överskottet istället en skuld till avfallskollektivet, det vill säga alla våra avfallskunder. Skulden har vi nu betalat tillbaka genom att vi har haft en låg taxa sedan 2016 och har använt överskottet för att täcka kostnaderna.
Nuvarande taxa för ett hushåll i lägenhet, räknat på ett normalabonnemang, ligger 45 procent under snittet i Sverige. Avfallstaxan behöver nu justeras för att åter få kostnadstäckning i verksamheten. En annan anledning till höjningen är kompensation för införandet av förbränningsskatt.
Det närmaste året löper flera avtal ut inom insamling, transport, behandling och materialförsörjning och Nodra arbetar därför intensivt med att handla upp nya partners inom avfallsområdet, för alla de områden vi inte genomför i egen regi.
Dela sidan: