Automatisk faktura till företag som besöker Norrköpings returpunkter

Publicerad 29 november 2022 kl 11:26

Från och med 1 december 2022 inför Nodra AB automatisk fakturering för företag och verksamheter som besöker någon av Norrköpings returpunkter. I och med detta tar vi bort företagskorten som företag tidigare har kunnat köpa.

Syftet med ändringen är att förenkla betalningsmetoden för företagskunder. De behöver numera inte göra något för att få möjlighet att slänga avfall på våra returpunkter – allt sker per automatik.

– Vi vill framförallt underlätta och förenkla för företagen att betala för sina besök. Hittills har de behövt köpa ett företagskort där de alltså har betalat i förväg för sina besök. Dessutom har de kanske haft behov av att ha ett företagskort i varje bil som de kan tänkas använda på returpunkterna. Nu sker allt per automatik och kostnaden för besöken samlas på en månadsfaktura, säger Peter Nimrodsson, enhetschef för drift och underhåll på Nodra.

Så går det till

På varje returpunkt finns en sensor som läser av registreringsnumret på alla fordon som besöker oss. Alla företagsregistrerade fordon som är registrerade som lätt lastbil i fordonsregistret blir automatiskt fakturerade. Det sker oavsett om man är där i egenskap av företag eller privatperson.

– Eftersom vi inte kan veta om en företagsbil är där i tjänsten eller i ett privat ärende fakturerar vi för alla besök som görs med en lätt lastbil. Privatpersoner kan däremot fortfarande besöka oss kostnadsfritt med andra typer av bilar, så som hyrbil, leasingbil eller sin privata bil, säger Peter Nimrodsson.

En månadsfaktura skickas till adressen där företaget är registrerat. Om företaget besöker returpunkten flera gånger under en månad, vare sig det är med samma eller olika fordon, får företaget en samlingsfaktura för alla besök.

Fortsatt avgiftsfritt för en del avfall

Det är fortsatt avgiftsfritt för företag att lämna kyl/frys, vitvaror, småbatterier, ljuskällor, sorterat elavfall och pant på Returpunkt Åby då dessa omfattas av producentansvar. Men om företaget slänger annat avfall vid samma besök så kostar det.

Priset kommer vara detsamma som tidigare, det vill säga 320 kronor ex. moms per besök.

– Det är inget nytt att vi tar betalt från våra företagskunder, det har vi alltid gjort. Vi ändrar bara sättet för hur vi tar betalt, säger Peter Nimrodsson.

Mer information om företagsbesök på returpunkterna

Till nyhetslistan

Dela nyheten: