Brännbart avfall heter numera Restavfall

Publicerad 13 maj 2019 kl 14:26

Facket i din soptunna som tidigare hette Brännbart avfall heter numera Restavfall.

Det finns flera orsaker till att vi byter ut namnet. Ett av dem är att det i Sverige börjar bli allt mer standard att kommuner använder begreppet Restavfall och det används också av vår branschorganisation Avfall Sverige.

Ett annat skäl är att “Brännbart avfall” i många fall kan låta missvisande. Att något är brännbart kan låta som att det går, och att man får, elda upp det. Men i soppåsen läggs ofta sådant som inte ska gå till förbränning, utan tvärtom ska återvinnas istället. Alla som har ett sopabonnemang för matavfall ska sortera ut matavfallet så att det kan bli biogas och biogödsel. Och förpackningar ska gå till förpackningsåtervinning så att de kan bli nya förpackningar eller produkter.

Vi hoppas att namnbytet ska göra det tydligare att Restavfall är det som är kvar när allt annat har gått återvinning. Det är helt enkelt bara den lilla resten som är kvar.

Hur går bytet till?

I  sommar påbörjar vi bytet av dekalen i soptunnan för dig som bor i villa eller fritidshus. Detta gör vi samtidigt som vi gör en inventering av kommunens alla soptunnor. Mer information om inventeringen kommer senare. I höst påbörjar vi bytet av skyltar och dekaler i flerfamiljshusen. Det kommer också att ske i samband med en inventering av soptunnorna som står i flerfamiljshusens miljörum eller motsvarande utrymme.

Fakta: Vad är Restavfall?

Restavfall är avfall som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning. Det är alltså det som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, elektronikavfall, läkemedel, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas.

Exempel på Restavfall:

  • Blöjor, tops, bindor, tamponger, bomullsrondeller
  • Tandborstar, toalettborstar, diskborstar
  • Dammsugarpåsar, disktrasa
  • Snus, cigaretter, tuggummi
  • Kuvert, pennor, Post-IT
  • Trasiga skor och plastleksaker utan elektronik

Används gärna vår sorteringsguide för att ta reda på hur du ska sortera dina sopor.

Sorteringsguiden hittar du också i vår app.

Till nyhetslistan

Dela nyheten: