Hur stort är ditt vattenfotavtryck?

Publicerad 22 mars 2019 kl 09:22

I dag den 22 mars är det Världsvattendagen. Dagen startades av FN för att uppmärksamma varför rent vatten är så viktigt. Här i Sverige kan vi glädjas åt vårt fina dricksvatten, men tyvärr saknar många andra delar av världen dessa självklarheter. Har du tänkt på hur mycket vatten du egentligen använder på en dag? 

Varje person i Sverige använder i genomsnitt 160 liter vatten per dag.  Det mesta går inte åt till att dricka, utan för att göra oss rena eller tvätta våra kläder eller spola i våra toaletter. Men om vi räknar med det vatten som går åt till produktion av mat, kläder och prylar så använder vi istället cirka 3 900 liter per person och dag!

Vad och varifrån vi konsumerar varor har alltså stor betydelse för vårt totala vattenfotavtryck. Många av de varor vi köper idag produceras ofta i länder där stora delar av befolkningen lever utan tillgång till rent vatten. Brist på vatten slår hårt mot livsmedels- och energiproduktionen och kan i slutändan leda till förstörda ekosystem och ibland till och med väpnade konflikter.

Vattenfotavtryck är den totala mängd vatten som används för att producera alla varor och tjänster som konsumeras av varje individ

Hjälp till att minska vattenbristen

Du kan hjälpa till att minska vattenbristen i världen genom att:

  • Tänka efter innan ett köp – behöver jag verkligen köpa det här?
  • Köpa kläder och produkter med bättre kvalitet så att de håller längre
  • Köpa kläder och produkter på second hand.
  • Handla mer närproducerade livsmedel och produkter

Du kan också bli vattenvis! Att vara vattenvis innebär att du försöker låta bli att använda mer vatten än vad som är nödvändigt.

Så här blir du vattenvis

Till nyhetslistan

Dela nyheten: