Idag är det Världstoalettdagen!

Publicerad 19 november 2021 kl 06:25

Idag den 19 november är FN:s världstoalettdag! Syftet med dagen är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten. Därför fokuserar vi istället på att vi alla borde skaffa bättre toalettvett och att vi måste börja spola rätt.

Spola rätt

illustration bajs, kiss och toalettpapper

Tänk på att bara spola ner bajs, kiss och andra kroppsvätskor i din toalett. Toalettpapper går också bra eftersom det är  gjort för att spolas ned i toaletten. Skräp och matfett som du spolar ner i avloppet kan ställa till med stopp i både avloppsledningar och pumpstationer.

Bild som visar de fem vanligaste sakerna som fulspolas. Sakerna är: bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.

Ett tips är att ha en papperskorg stående i badrummet där du kan slänga tops, våtservetter, snus, tandtråd, bomullspinnar, bindor, tamponger, blöjor, kondomer och bomull med mera.

FN:s globala hållbarhetsmål

2015 skrev världens länder på de 17 globala målen för hållbar utveckling som ska vara vägledande för världens utvecklingsarbete. Mål 6 handlar om vatten och sanitet och innebär att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten och sanitet till år 2030.

Även om det är en självklarhet i Sverige, lever en av tre personer världen över utan tillgång till grundläggande sanitet. Det orsakar sjukdom och skapar en ohälsosam miljö som särskilt drabbar människor som lever i fattigdom. Tillgång till rent vatten och sanitet för alla är grundläggande för människors hälsa och utveckling.

Globala veckorna

För att skapa ett ökat intresse och engagemang kring de Globala målen arrangerar Svenska FN-förbundet, Studiefrämjandet, Norrköpings kommun och lokala aktörer i Norrköping varje år Globala veckorna i Norrköping.

I år infaller de Globala veckorna mellan den 24 november och 1 december och har temat Klimat och Hälsa. Det kommer att vara både digitala aktiviteter och aktiviteter på plats.

Globala veckor 2021 (på visit.norrkoping.se)

Till nyhetslistan

Dela nyheten: