Idag är det Världstoalettdagen!

Publicerad 19 november 2020 kl 07:25

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, vars syfte är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten. Här fokuserar vi istället på att få bättre toalettvett och att vi måste spola rätt.

Spola rätt

illustration bajs, kiss och toalettpapperTänk på att bara spola ner bajs, kiss och andra kroppsvätskor i toaletten. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Skräp och matfett som spolas ner i avloppet kan ställa till med stopp i både avloppsledningar och pumpstationer.

Ett tips är att ha en papperskorg stående i badrummet där du kan slänga tops, våtservetter, snus, tandtråd, bomullspinnar, bindor, tamponger, blöjor, kondomer och bomull med mera.

FN:s globala hållbarhetsmål

2015 skrev världens länder på de 17 globala målen för hållbar utveckling som ska vara vägledande för världens utvecklingsarbete. Mål 6 är dedikerat till vatten och sanitet och innebär att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten och sanitet till 2030.

En av tre personer världen över lever idag utan tillgång till grundläggande sanitet, vilket orsakar sjukdom och skapar en ohälsosam miljö som särskilt drabbar människor som lever i fattigdom. Tillgång till rent vatten och sanitet för alla är grundläggande för människors hälsa och utveckling.

Globala veckorna

För att skapa ett ökat intresse och engagemang kring de Globala målen arrangeras varje år Globala veckor i Norrköping. I år infaller de mellan den 19 och 30 november. Det kommer enbart vara digitala aktiviteter – allt för att minska risken för smittspridning.

Globala veckor 2020 (på visit.norrkoping.se)

Till nyhetslistan

Dela nyheten: