Internationella matsvinnsdagen 29 september

Publicerad 29 september 2022 kl 09:03

Som en åtgärd för att minska matsvinnet i världen har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen. Dagen infaller idag, den 29 september, världen över.

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, från att livsmedlet produceras tills att den finns hemma hos dig. Och det är just i hushållen som det slängs mest. Svenska hushåll slänger ungefär 17 kg ätbar mat per person och år. Dessutom spolar vi ner ca 18 kilo i vasken. För hela befolkningen motsvarar det runt 20 000 ton per år – eller drygt 130 fullvuxna blåvalar.

Matsvinnet har stor påverkan på klimatet och miljön. I dag står matsvinnet för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen, samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp.

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela kedjan. För Sveriges del innebär det att matsvinnet ska ner till 8,5 kilo per person och år. Men då måste vi alla hjälpas åt.

Nedan finns några tips på hur du kan minska matsvinnet och spara på såväl miljön som dina pengar.

5 sätt att spara på miljön och dina pengar

  • Luktar det okej? Smakar det okej? Om svaret är ja så går det att äta. De allra flesta livsmedel är märka med ett Bäst-före-datum som är satt med god marginal.
  • Blev det rester över? Gör en matlåda och ta med till jobbet eller skolan eller använd resterna till en omelett, risotto eller wok imorgon.
  • Köp inte färskvaror i storförpackningar om du inte är säker på att de går åt. Om du ändå gör det, dela upp maten och frys in.
  • Planera dina köp – gör en veckomatsedel och skriv en inköpslista innan du handlar.
  • Förvara maten rätt så håller den längre.

Tänkt också på att den mat som faktiskt inte går att äta ska sorteras på rätt sätt. En stor del av matavfallet från hushållen i Norrköping hamnar i restavfallet. Lägg den i stället i matavfallspåsen så att vi kan ta hand om matavfallet på bästa sätt.

Fakta om matsvinn

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det motsvarar ca 40 måltider för en person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. Det motsvarar ca 90 koppar kaffe. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.

Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.

Till nyhetslistan

Dela nyheten: