Nodra uppmanar – snåla på vattnet

Publicerad 1 juni 2022 kl 09:41

Det är nu ovanligt torrt i markerna samtidigt som juni är en av månaderna då svenskarna använder som mest vatten. Grundvattennivåerna är låga i Simonstorp, Kvarsebo, Strömsfors, Krokek och Lilla Hummelvik och vi måste hjälpas åt minska vattenanvändningen.

Nederbördsmängderna har varit låga i hela landet under våren. Många vill samtidigt vattna gräsmattor och rabatter, använda högtryckstvätt och fylla pooler och badtunnor. Grundvattennivåerna i Norrköpings kommun ligger under, eller mycket under, de normala nivåerna för att vara i början av juni. Det visar kartor från myndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökning, som följer utvecklingen och presenterar resultatet veckovis. Simonstorp, Kvarsebo, Strömsfors, Krokek och Lilla Hummelvik försörjs alla från grundvattentäkter och är därför extra utsatta.

Tips på hur du enkelt kan minska din vattenanvändning i trädgården

  • Vattna rabatterna med regnvatten om du har tillgång till det. Vattna tidig morgon eller sen kväll så dunstar inte vattnet bort i värmen.
  • Låt gräsmattan vara lite gul. En vattenspridare gör av med 150–350 liter vatten på 20 minuter.

Tips på hur du enkelt kan minska din vattenanvändning i hemmet

  • Duscha i stället för att bada. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag.
  • Ställ en fylld tillbringare med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt. Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen när den är påslagen.

Frågor och svar

Om vi inte hjälps åt och värnar om vårt vatten riskerar områden i kommunen att införa bevattningsförbud.

Genom att minska din vattenförbrukning hjälper du till att spara på vårt grundvatten och undvika bevattningsförbud. På sidan Så sparar vi på vattnet hittar du fler tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Vattnet kommer inte att ta slut vid hög förbrukning, däremot finns det en mindre mängd vatten att tillgå i grundvattenreservoaren vilket innebär att vi möjligtvis måste prioritera vad vattnet används till. Att införa bevattningsförbud är en åtgärd för att se till att vattnet används till nödvändig förbrukning.

Genom att minska din vattenförbrukning hjälper du till att spara på vårt grundvatten och undvika bevattningsförbud. På sidan Så sparar vi på vattnet hittar du fler tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Till nyhetslistan

Dela nyheten: