Norrköping är Sveriges femte bästa avfallskommun

Publicerad 17 juni 2020 kl 11:32

Norrköping fortsätter vandringen mot toppen från förra årets sjundeplacering till en mycket meriterande femteplats.

Nodras branschorganisation Avfall Sverige har meddelat resultatet i 2019 års ranking av Sveriges bästa avfallsverksamheter. Förstaplatsen gick välförtjänt till Kristianstad som precis som vi i Norrköping samlar in avfallet från villor och fritidshus med fyrfackstunnor.

– Som ordförande i Avfall Sverige gläds jag förstås över alla framgångar men visst känner jag en särskilt stolthet när vårt eget bolag Nodra avancerar ytterligare och befäster sin position som ett av landets främsta inom avfallsområdet, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping tillika ordförande i Avfall Sverige.

Resultatet av ett lagarbete

Nodras förhoppningen är Norrköpings kommun inom en snar framtid ska få ställa sig överst på prispallen – att Norrköping ska bli Sveriges bästa avfallskommun.

–En starkt bidragande orsak till den förbättrade placeringen är de fantastiska kundomdömena vi fick i förra årets enkätundersökning. Att våra kunder är så nöjda med hur vi på Nodra underlättar deras vardagar är resultatet av ett lagarbete där alla hjälps åt. Vår egen och våra entreprenörers insamlingspersonal som varje dag kämpar för att hämta våra kunders sopor, personalen på våra Returpunkter, vår duktiga kundservice och inte minst all personal som i utredningar och projekt hela tiden arbetar för att utveckla och förbättra vår verksamhet, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef för Avfall på Nodra.

Fakta Bästa avfallskommun

Priset delas ut för åttonde året och har tidigare tilldelats bland annat Ängelholm, Uddevalla, Trollhättan, Falun och Lund. Underlaget har hämtats från Avfall Sveriges webb-baserade statistiksystem Avfall Web och all statistik avser 2019.

Beräkningen görs utifrån ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt. Totalt ingår 16 nyckeltal inom fyra områden: Förebyggande och avfallsmängder, Återvinning av material och matavfall, Miljöeffekter och kvalitet i insamlingen samt Kundnöjdhet. Nyckeltalen viktas utifrån miljönytta och prioritet. Kostnader och avfallsavgifter inkluderas inte i detta index.

På Avfalls Sveriges webbplats kan du läsa om rankingen och ladda ner hela topplistan 

Till nyhetslistan

Dela nyheten: