Plast i trädgårdsavfallet skapar problem

Publicerad 18 oktober 2022 kl 09:17

Returpunkterna i Norrköping har problem med att många inte sorterar sitt trädgårdsavfall rätt. Allt för ofta slängs plast och andra föremål som inte kan komposteras i containern för trädgårdsavfall.

På Nodras Returpunkter ser man att många inte sorterar sitt trädgårdsavfall. Plastkrukor, plastsäckar och andra föremål hamnar ofta i containrarna för trädgårdsavfall, vilket skapar problem när trädgårdsfallet ska komposteras och bli ny jord. I containern för trädgårdsavfall ska det endast lämnas löv, gräsklipp, mossa, fallfrukt och mindre kvistar, det vill säga endast organiskt nedbrytbart avfall från trädgården.

Irmeli Kuusiniva, gruppchef på Nodra för Returpunkterna menar att det är ett återkommande problem under vår-, sommar- och höstsäsongen när fler fixar och donar i sina trädgårdar.

”Det är väldigt viktigt att man tömmer ut innehållet med trädgårdsavfall ur alla typer av sopsäckar. För att minska uppkomsten av sopsäckar i trädgårdsavfallet har vi placerat avfallssäckar för insamling av färgad- och ofärgad mjukplast precis vid containern för trädgårdsavfall.” säger Irmeli, gruppchef på Nodra.

Nodra uppmuntrar till att man frågar personalen vid Returpunkterna om man är osäker på vart man ska slänga sitt avfall så att det blir rätt.

Till nyhetslistan

Dela nyheten: