Så bra är kranvatten jämfört med flaskvatten

Publicerad 18 mars 2020 kl 10:34

Den 22 mars är det Världsvattendagen. Dagen startades av FN för att uppmärksamma varför rent vatten är så viktigt. Här i Sverige har vi tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots att det finns uppenbara miljömässiga och ekonomiska fördelar med vårt kranvatten så säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Det är en onödig klimatbelastning och något vi måste ändra på.

Flaskvatten har en lägre miljöpåverkan än många andra livsmedel, men eftersom Sveriges dricksvattenkvalitet tillhör de allra bästa i världen är det en av de mest onödiga klimatbelastningarna man kan bidra med. Flaskvatten ger upphov till 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Kranvatten är dessutom Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel.

Läs mer på sidan kranvatten eller flaskvatten?

Kranmärk din verksamhet

Kranmärkningen är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Genom kranmärkningen tar man ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.

Läs mer om kranmärkningen på kranmarkt.se

 

Till nyhetslistan

Dela nyheten: