Emma har en skön variation av arbetsuppgifter

Emma Fälth har pluggat till civilingenjör i teknisk biologi och samtidigt sommarjobbat på Nodra. Nu jobbar hon här på heltid med att hitta lösningar för en smartare rening av vårt avloppsvatten.

Vad gör du om dagarna på Nodra?
Jag arbetar med utredningar och processfrågor kopplat till rening av avloppsvatten. Mina arbetsuppgifter blir därför väldigt varierande men handlar till största del om att undersöka hur vi kan effektivisera Nodras avloppsvattenrening på olika sätt, som att testa nya tekniklösningar i mindre skala, sammanställa och analysera driftdata eller att hålla mig uppdaterad på vad som händer i branschen.

Vad gjorde du innan du började jobba här?
Det här är mitt första riktiga heltidsjobb. Innan har jag studerat och sommarjobbat. De tre senaste somrarna har jag varit vikarie här på Nodra och fått testa på att arbeta både som laborant och drifttekniker.

Vad har du för utbildning?
Civilingenjör i Teknisk biologi med master inom industriell bioteknik och produktion. I botten är jag barnskötare från gymnasiet, vilket gjorde att jag fick läsa ett tekniskt basår innan jag kunde påbörja min civilingenjörsutbildning.

Varför valde du den här branschen?
Jag tycker det är en superspännande bransch, främst för att den innehåller så pass många olika delar och områden man kan jobba med. Tänk bara på vårt avloppsreningsverk; där använder vi både kemi, biologi och flera olika tekniska lösningar för att rena vårt avloppsvatten.

Berätta något som du har lärt dig i ditt jobb som du inte visste innan.
Att tomatkärnor är väldigt tåliga, de klarar hela reningsprocessen och hamnar tillslut i våra slamhögar där de växer till plantor under sommaren. Har också lärt mig mycket om själva avloppsreningsprocessen och Nodra som organisation såklart och där finns det mer spännande kvar att lära. Jag tror nog aldrig att det kommer ta slut på saker att lära sig när man jobbar på Nodra.

“Jag tror nog aldrig att det kommer ta slut på saker att lära sig när man jobbar på Nodra.”

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Utmanande och varierande arbetsuppgifter, men också att få möjligheten att bidra till att vi jobbar mot att vara mer och mer klimatsmarta genom att effektivisera och förbättra.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?
Den största utmaningen är helt klart hur komplex reningsprocessen är, det finns så många olika parametrar i varje reningssteg så som flöden, temperatur, pH, olika kemiska föreningar och ämnen, osv. Utmaningen ligger i att förstå hur alla parametrar påverkar varandra och kanske främst vilka som är viktigast.

Vad är en bra vardag på jobbet för dig?
En skön variation i arbetsuppgifter blandat med mycket bollning med mina erfarna och kompetenta kollegor om frågor och lösningar.

Dela sidan: