Välkomna på studiebesök

Välkomna till oss för en miljölektion och rundtur på reningsverket. Ett besök helt utöver det vanliga!

Vi erbjuder årskurs 4-6 att göra ett studiebesök på Slottshagens reningsverk, som är kommunens största avloppsreningsverk. Besöket är kostnadsfritt och tar cirka två timmar. Vi erbjuder tider i april, maj, september och oktober. Läs mer under bokning nedan.

Besöket är uppdelat på två olika moment. Den första delen är en miljölektion där vi berättar om vattnets kretslopp, övergödning och hur vi använder vatten, både lokalt och globalt.

Under rundturen som är besökets andra del, får eleverna kunskap om hur reningen av vattnet går till och hur de kan påverka vattnets rening. Vi berättar också om hur Norrköpingsbornas avloppsvatten driver våra stadsbussar!

Vårt mål med ert studiebesök är att eleverna ska få kunskap om och förståelse för varför vattenrening är så viktigt, hur vi själva kan värna vårt vatten samt en förståelse för att avloppsreningsverket är en viktig samhällsfunktion. Vi vill även att eleverna ska få förståelse för hur deras val och prioriteringar påverkar miljön i stort och smått och hur vi alla kan bidra till en hållbar utveckling.

Inför besöket

Förbered er gärna inför besöket genom att prata om övergödning och vattnets kretslopp för att på så sätt få ut det mesta av besöket. Ni kan till exempel läsa om vatten och vattenrening i Natur & Miljöboken (steg 1) som delas ut kostnadsfritt till elever i årskurs 4-6.

Ni kan också läsa mer om avloppsvatten och reningsverk här på vår webbplats:

Avloppsvatten

Reningsverk

Besöket

Besöket tar cirka två timmar. Vi erbjuder två tider per dag, 09:15 och 12:45. Vi tar helst emot grupper på max 30 elever. Ni måste ha minst två vuxna med. Ta med regnkläder vid dåligt väder och bra skor.

Bokning

Tyvärr är våra studiebesök pausade under 2023 och vi vet i nuläget inte när vi startar upp besöken igen. 

Ring till Agnes på tfn 011-15 35 08 eller skicka e-post till agnes.soderholm@nodra.se om du har frågor om våra studiebesök.

Vägbeskrivning till Slottshagens reningsverk

Om ni promenerar från Resecentrum, följ Norra Promenaden österut, förbi Postterminalen. När ni kommer fram till Kommendantvägen ligger Slottshagens reningsverk till höger. Promenaden från Resecentrum tar cirka 20 minuter.

Borgs vattenverk

Vi tar tyvärr inte emot studiebesök på Borgs vattenverk.

Dela sidan: