Julgran med lampor och röda och gula kulor

Sorteringstips i jul

Hur var det man gjorde nu igen? För att underlätta i all röra har vi listat det vanligaste julavfallet.

Efter julklappsöppningen:

Julklappspapper Sorteras som pappersförpackning och lämnas till en återvinningsstation eller läggs i din fyrfackstunna.
Paketsnören Sorteras som brännbart avfall
Kartonger Plattas ihop innan du lämnar dem som pappersförpackning till en återvinningsstation eller lägg i din fyrfackstunna. Lämna gärna stora wellpappkartonger till en Returpunkt då de kan ta mycket plats, vara svåra att platta till och kan sätta sig på tvären i fyrfacksbilen.
Tejp Sorteras som brännbart avfall
Plastemballage, frigolit, frigolitchips, luftkuddar och bubbelplast Sorteras som plastförpackningar och lämnas till en återvinningsstation eller i din fyrfackstunna

 

När julen är slut:

Värmeljushållare Enligt EU-direktiv räknas värmeljushållare inte som en förpackning. Lämna dina värmeljushållare i metallskrot på en Returpunkt. Dela gärna på veken och koppen innan du lämnar dem i containern för metallskrot. Om du inte har möjlighet att åka till en Returpunkt sorterar du som brännbart avfall.
Julgransbelysning Både lamporna och hela belysningsslingan räknas som el-avfall och ska lämnas till en Returpunkt.
Julgranen  Lämna din julgran till någon av våra Returpunkter. På Returpunkten lägger du granen, hel eller i bitar, på högen märkt med ”Ris”. Om du bor i flerbostadshus eller småhus med gemensamt hämtställe förekommer det ibland att hyresvärden eller föreningen kan ta hand om granar genom beställd hämtning av grovavfall. Kolla med din hyresvärd eller förening vad som gäller där du bor.
Leksaker med inbyggda batterier och spelande julkort Lämna som elavfall till en Returpunkt.
Fyrverkeripjäser Om de inte är avfyrade lämnas de till polisen eller tillbaka till återförsäljaren. Om de är förbrukade sorteras de som brännbart avfall.
Glitter Sorteras som brännbart avfall.
Stearinljus Sorteras som brännbart avfall. Det går också att stöpa om till nya ljus.
Trasiga porslinstomtar Lämnas på en Returpunkt i containern för deponi.

Vår sorteringsguide

I vår sökbara sorteringsguide får du reda på hur du ska sortera de allra flesta typer av avfall. Sorteringsguiden hittar du även i vår app.

Hittade inga träffar på denna sökning. Vill du föreslå sökordet som ett nytt ord till vår sorteringsguide? Skicka i så fall ett mejl till oss!

Tack för att du tar hand om ditt avfall!

Dela sidan: