Flera papperspåsar med presentpapper dekorerat med snöflingor som sticker upp ur dem.

Tips för en hållbar jul

Julen firas med god mat och julklappar. En högtid som lyser upp i vintermörkret men som också är den tid på året då vi producerar mest sopor. Genom att tänka på vad vi köper under julen och hur vi tar hand om de sopor som uppstår kan vi enkelt minska vår påverkan på miljön och klimatet.

Köpa julklappar

  • Tänk efter innan ett köp – är det något som personen önskar sig och kommer att ha nytta av?
  • Köp produkter med lång hållbarhet som kan repareras, återbrukas eller återvinnas.
  • Välj produkter som innehåller så lite gifter som möjligt, till exempel genom att välja miljömärkt.
  • Köp begagnade saker. I Norrköping finns många butiker som säljer återbrukade kläder, husgeråd och prylar.
  • Ge bort upplevelsepresenter istället för vanliga paket, till exempel ett teaterbesök, en god middag, en rolig kurs, biobiljetter eller en hemester (semester på hemmaplan).
  • Ge bort presentkort på tjänster till exempel till en skräddare, en snickare eller en cykelverkstad.

Julmaten

Särskilt under julen är det lätt att vi köper på oss lite för mycket mat som tyvärr ofta slutar i soppåsen. I snitt slänger vi svenskar 81 kilo matavfall per person och år. Mycket av matavfallet hade kunnat ätas upp om det hade tagits hand om på rätt sätt.

  • Luktar det okej? Smakar det okej? Om svaret är ja så går det att äta. De allra flesta livsmedel är märka med ett Bäst-före-datum som är satt med god marginal.
  • Planera ditt julbordsinköp så att den mat du bär hem blir uppäten. Kanske går det att skippa eller minska ner på någon rätt på julbordet som ändå inte brukar bli uppäten?
  • På julbordet vill man gärna visa att det finns gott om mat, men det bästa för maten är att lägga upp i småskålar och fylla på ofta. Det minskar risken för att maten står framme för länge och blir dålig.
  • Blev det rester över? Gör matlådor att äta kommande dagarna eller frys in. Kanske går det att vara påhittig och göra en julomelett eller en julpizza av överbliven julmat?

Miljömärkta ljus

Tänder du ljus i juletid och vill tänka på miljön? I Sverige används 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin, som liksom olja och bensin bidrar till växthuseffekten. Stearin är biologiskt nedbrytbart, bidrar inte till växthuseffekten, och är tillverkat av animaliska och vegetabiliska fetter. Det finns också ett antal miljömärka ljus på marknaden.

Värmeljuskoppar i metall sorteras som metallskrot på en returpunkt. Dela gärna på koppen och veken innan du slänger dem. Är värmeljuskopparna i mindre mängd går det också att lägga i restavfallet.

Julpynt och inslagningspapper

Mycket modernt julpynt som till exempel glitter innehåller plast och ibland till och med mikroplast. Pröva hellre att använda julpynt och inslagningsprodukter av till exempel papper. Kanske går det att återanvända tidigare använt omslagspapper och snören eller tidningspapper istället för att köpa nytt?

Sopsortera mera

Här har vi samlat en guide till några av julens vanligaste avfall. Tänk gärna på källsorteringen redan vid granen och sortera papper, plast och restavfall direkt när paketen har öppnats så slipper du sortera ett berg av förpackningar och papper i efterhand.

Sorteringstips i jultid

 

Dela sidan: