Frågor och svar om källsortering

Här samlar vi vanliga frågor och svar om källsortering av förpackningar. Längst ner på sidan hittar du även en länk till vår sorteringsguide som hjälper dig att sortera de allra flesta typer av avfall.

Nej. Att man ska rengöra sina förpackningar är ett vanligt missförstånd. Det räcker med att du tömmer din förpackning på sitt innehåll. Skönt va?

Dricksglas tillverkas inte av samma material som glasförpackningar. Om ett dricksglas hamnar i glasåtervinningen riskerar möjligheterna till återvinning att försämras. Lämna därför endast förpackningar av glas till glasåtervinning.

Dricksglas sorteras som deponi eller återbruk. Lämna på en Returpunkt eller till en hjälporganisation.

Ja, presentpapper, eller omslagspapper, sorteras som pappersförpackning. Finns det inget kärl för pappersförpackningar vid din fastighet lämnar du dem till närmaste återvinningsstation.

Huvudregeln är att man ska sortera enligt vad som är viktmässigt störst. En medicinkarta ska till exempel sorteras som plastförpackning.

Lär dig mer om sortering i vår sorteringsguide.

Sorteringsguide

Det är lite otydligt och vilseledande att kalla plast för nedbrytbart och komposterbart. Sanningen är den att det visst kan vara biologiskt nedbrytbart – men endast under rätt förhållanden. Till exempel särskilda industriella anläggningar med rätt förutsättningar för både temperatur och fukt.

Din förpackning av bioplast lägger du därför i kärlet för plastförpackningar – precis som med alla andra plastförpackningar.

Att skapa utrymme i hemmet för optimal källsortering kan vara en utmaning.

Här listar vi några tips för att underlätta för dig i sorteringsvardagen:

  • Har du plats för en dynbox i ett förråd, på uteplatsen eller balkongen? Dynboxar är fantastiska i det avseendet att nästan all sortering av hushållsavfall får plats där.
  • Har du en hylla ledig i städskåpet? Ställ in behållare för lampor, batterier och andra småsaker där.
  • En tunna eller korg med lock är inte bara en snygg inredningsdetalj – den kan även dölja flera typer av källsortering i hemmets alla hörn.
  • Ta med lite skräp varje gång du lämnar bostaden så slipper du avvara stora utrymmen i hemmet och minimerar risken för lukt.

Är behållaren tom sorterar du den som metallförpackning. Är det innehåll kvar sorteras den som farligt avfall.

Dela sidan: