Vanliga myter om källsortering

Har du också hört att det är onödigt att källsortera? Att allt brinner vid rätt temperatur eller att allt ändå blandas i sopbilen? Låt oss ta död på dessa myter en gång för alla.

Klicka på valfritt påstående för att få svar på tal:

Nja. Argumentet om att allt brinner vid rätt temperatur är en sanning med modifikation. Visst är det så att mycket av vårt hushållsavfall är just brännbart. Men om du kastar allt ditt avfall i påsen för restavfall förstörs även chansen till återvinning. Och det är ju ett slöseri med resurser att elda upp saker som egentligen kan återvinnas, eller hur?

Nej. Att man ska rengöra sina förpackningar är ett vanligt missförstånd. Det räcker med att du tömmer din förpackning på sitt innehåll. Skönt va?

Det kanske ser ut som att allt blandas, men sanningen är att våra lastbilar har fler fack.

Så här ser en öppen fyrfacksbil ut bakifrån:

Allt som går att sortera ska sorteras. Alla ska kunna lämna restavfall vid sin bostad och de flesta har också möjlighet att sortera matavfall. Många kan även lämna förpackningar och tidningar vid sin bostad. Finns inte det så lämnas det vid närmsta återvinningsstation.

Lämna avfall

Returpunkter i Norrköping

Återvinningsstationer i Norrköping

Det är toppen att du väljer att köpa biologiskt nedbrytbar plast. På så vis minskar du din klimatpåverkan ytterligare. Däremot är det lite otydligt och vilseledande att kalla plast för nedbrytbart och komposterbart. Sanningen är den att det visst kan vara just biologiskt nedbrytbart – men endast under rätt förhållanden. Till exempel särskilda industriella anläggningar med rätt förutsättningar för både temperatur och fukt.

Din förpackning av bioplast lägger du därför i kärlet för plastförpackningar – precis som med alla andra plastförpackningar.

Tycker du att återvinningen tar för stor plats?

Vik din pappersförpackning så här:

Dela sidan: