Matsvinn

Maten har en lång resa till vårt bord. Mycket av vår mat produceras utomlands och måste transporteras till oss med båt, flyg och lastbil. Maten står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan och att framställa den har krävt stora mängder vatten, olja och kemikalier.

I Norrköping samlar vi in matavfall som sedan körs till en biogasanläggning och blir biogas. Det är förstås jättebra. Men det allra bästa är om matavfallet aldrig uppkommer, och att vi istället äter upp maten som redan är tillverkad och transporterad innan vi köper mer nyodlad och nytillverkad mat. Det sparar också pengar åt dig och ditt hushåll.

5 sätt att spara på miljön och dina pengar

  • Luktar det okej? Smakar det okej? Om svaret är ja så går det att äta. De allra flesta livsmedel är märka med ett Bäst-före-datum som är satt med god marginal.
  • Blev det rester över? Gör en matlåda och ta med till jobbet eller skolan eller använd resterna till en omelett, risotto eller wok imorgon.
  • Köp inte färskvaror i storförpackningar om du inte är säker på att de går åt. Om du ändå gör det, dela upp maten och frys in.
  • Planera dina köp – gör en veckomatsedel och skriv en inköpslista innan du handlar.
  • Förvara maten rätt så håller den längre.

Länktips om matsvinn

Stoppamatsvinnet.nu
Ett samarbete mellan Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Här kan du bland annat göra ett test för att se hur matsmart du är.

Slangintematen.se
En webbplats från Konsumentföreningen Stockholm som bland annat innehåller många bra restrecept, alltså bra mat-rätter du kan göra av dina rester.

Lovefoodhatewaste.com
En brittisk webbplats med recept och smarta tips om hur du tar hand om maten på ett bra sätt

Dela sidan: