Undvik fett och matolja i avloppet

Det är viktigt att fett och matolja som blir kvar i kastruller och stekpannor vid matlagning inte sköljs ner i avloppet utan tas om hand på rätt sätt.

Fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar.

Genom att ta hand om fettet på rätt sätt gör du en värdefull insats för att förhindra att du eller dina grannar råkar ut för ett avloppstopp.

Det är lätt att göra rätt

  • Torka upp fett och olja med hushållspapper och släng det tillsammans som matavfall, innan du diskar stekpannan eller kastrullen.
  • Större mängder fett kan du hälla i en behållare, t ex en använd pappersförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Tänk på att oljan inte får vara varm när du häller den i en plastbehållare. Släng sedan behållaren bland restavfall eller lämna in till returpunkten.

olja_webben

Miljötratten tar hand om ditt matfett

gron-miljotratt-frilagd2Med hjälp av en tratt kan du enkelt samla upp överblivet matfett och hälla över det i en plastflaska eller pappersförpackning med skruvkork. Du är välkommen att hämta en miljötratt på närmaste returpunkt helt kostnadsfritt. Vi reserverar oss för att miljötrattarna tillfälligt kan ta slut.

Naturligtvis fungerar det precis lika bra med en vanlig tratt.

Dela sidan: