Tips och inspiration

Jorden – vårt allas ansvar att ta hand om. För att göra det måste vi alla ta till vara på resurser, förhindra miljöfarliga utsläpp och tänka på de små sakerna vi gör i vardagen.

Genom att tänkta till och göra små förändringar i vardagen sparar du på jordens resurser. Det är även ekonomiskt att exempelvis minska på dina sopor, ditt matsvinn och din vattenanvändning. Här finner du tips och inspiration för saker du kan göra i vardagen för att spara på vår natur. Tillsammans skapar vi bra vardagar. Och en hållbar framtid.

Puffbild

Fritidshus

Här finns allt du kan behöva veta gällande avfall och vatten för en sommar i ditt fritidshus.

Kvinna klädd i lila med en påse plastförpackningar över axel och en plastflaska i handen. Bakom henne syns en grön soptunna med dekal förplastförpackningar och en guldfärgad staty av en stegrande häst. I taket hänger en kristallkrona. Väggar och gardiner i rummet går i lila toner. 

Fortsätt sortera

Varje gång du återvinner är du en vinnare! Tillsammans kan vi bli världsbäst på återvinning. Så fortsätt sortera, det är guld värt!

Ta del av mer tips och inspiration i våra artiklar

  • Använd Nodras matavfallspåsar
    Det är viktigt att du bara använder matavfallspåsar från Nodra till ditt matavfall.
  • Foto på en toalett och en barnhand som kommer från vänstersidan och trycker på spolknappen. Spola rätt - det är lätt!
    Har du koll på vad som får spolas ner i toaletten, eller är du en av dem som använder toaletten som din papperskorg?
  • En äldre man häller tvättpulver i en doseringslucka, på ovansidan av en stor tvättmaskin. Hur mycket tvättmedel ska jag använda egentligen?
    Är du också den som står där, varje gång du ska tvätta och tänker ”ju mer tvättmedel, desto renare blir min tvätt”. Ja, det är inte alltid så lätt att veta hur mycket tvättmedel man ska använda. Ta del av våra tips för att dosera rätt mängd.
  • En del av en diskbänk med en låda utdragen under. I lådan finns massor av skräp. En underarm håller i en metallförpackning ovanför lådan. Varför ska jag sortera mina sopor?
    År 2022 slängde de svenska hushållen 4,7 miljoner ton avfall, vilket motsvarar cirka 449 kilogram avfall per person. Hur du väljer att göra dig av med avfallet påverkar miljön.
  • I en trädgård står en vattentunna i trä. Ner i tunnan forsar
vatten från ett stuprör. Bakom tunnan syns en man hålla i en vattenkanna i zink. Vattna din trädgård på rätt sätt
    Dina växter och odlingar behöver vatten för att växa och bli fina. Här finner du tips vad du ska tänka på för att dina växter ska bli så fina som möjligt!
  • Skåpet under en diskho. En stor plastlåda till vänster innehåller plats och pappersförpackningar. Till höger finns en soptunna samt ett kärl med matavfall. I mitten står en liten behållare med mjuka plastförpackningar, en rulle matavfallspåsar samt städmaterial. 5 tips för att bli vinnare på sortering
    Vi konsumerar allt mer och handlar mer på nätet. Ju fler varor, desto mer förpackningar. Därför behöver vi alla hjälpas åt för att se till att förpackningarna samlas in och återvinns. Varje förpackning som du lämnar till återvinning gör skillnad.
  • En kvinna i svart tröja och uppsatt hår sitter på en brygga och blickar ut över en sjö. Så sparar vi på vattnet
    Det finns många sätt att spara vatten i vardagen. I de flesta fall behöver man inte ändra särskilt mycket på sina vanor, bara tänka till lite extra när man gör dem.
  • Vid horisonten längs ett
blått vattendag i rörelse skymtas en solnedgång. Visste du det här om vatten?
    Hushållen i Sverige använder i snitt 140 liter dricksvatten per person och dygn. Vet du vad du förbrukar mest vatten till?
  • Flera gula målarburkar fotade uppifrån. Två av brukarna är öppnade. Ett lock ligger bredvid. På ena bruken ligger en pensel. Måla utan att skada miljön
    Alla färger innehåller ämnen som är mer eller mindre skadliga för miljön. Därför finns vissa riktlinjer att följa efter att du använt målarfärger.
  • Så förebygger du problem med råttor
    Det sägs att det finns lika många råttor som det finns människor, men det innebär inte alltid ett problem. Problemet uppstår när råttorna rör sig på platser där vi inte vill ha dem, som till exempel inne i bostäder och på offentliga platser bland människor.
  • En hand håller i ett vattenglas. Vattenkranen är på och vattnet rinner ner i glaset. Därför ska du välja kranvatten istället för flaskvatten
    Vi har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Ändå säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Det tycker vi är onödigt. Här kan du läsa om skillnaderna mellan kranvatten och flaskvatten.
  • Stekpanna fylld med flott. En hand håller i ett papper som har torkat upp en del av flottet. Torka upp fett och matolja
    Det är viktigt att du torkar upp matfett och matolja som blev kvar i stekpannan efter att du har lagat mat.
  • En färgtub med gult och en färgtub med rött ligger på en  Kadmium i konstnärs­färger
    Kadmium är ett giftigt ämne som används som färgpigment i konstnärsfärger och ger kulörer som kadmiumgult och kadmiumrött. Måla hållbart genom att välja konstnärsfärger som inte innehåller kadmium eller lär dig att hantera färger med kadmium på ett hållbart sätt.
  • En hand syns öppna en vit skåpslucka. På skåpet hänger en grön korg med en genomsynlig påse. I påsen finns matavfall, exempelvis äggskal och äppelskrutt. 5 tips för att minska ditt matsvinn
    Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar slängs helt i onödan. Med enkla knep och lite planering kan du minska ditt matsvinn.
  • Illustration över en stad med en trappa i mitten. På varje trappsteg finns olika figurer som motsvarar varje steg på avfallstrappan. Avfallstrappan - prioritering för miljöns skull
    Avfallstrappan är en prioriteringsordning som visar i vilken ordning olika behandlingsmetoder för avfall bör användas för att minimera miljöpåverkan.
  • Flera par skinnskor står i rader. Alla är i olika bruna nyanser. 17 tips för att minska ditt avfall
    Vi är duktiga på att sortera och återvinna vårt avfall. Nu är det dags för nästa steg, att försöka minska mängden avfall som uppstår.
  • Bilden visar nedre delen av en golvmopp på ett golv. I bakgrunden syns flera olika flaskor och burkar med rengöringsmedel. Så tvättar du golvet på ett miljövänligt sätt
    Golvvattnet från industrier och andra verksamheter innehåller metaller. Därför finns begränsningar på hur höga halter som får släppas ut i avloppsvattnet.
  • Närbild rakt ner i en pool där man ser bakhuvudet på en människa som simmar under vattnet. Ovanför huvudet kommer luftbubblor upp. Så fyller och tömmer du din pool rätt
    Så länge det inte råder bevattningsförbud är det tillåtet att fylla din pool via det kommunala vattennätet i Norrköpings kommun. För att dricksvattnet ska räcka till alla i ditt område är det viktigt att du följer de riktlinjer som finns när du fyller din pool, och att du sedan tömmer din pool på ett hållbart och lämpligt sätt.
  • Närbild på en väldigt smutsig vindruta när någon skrivit i smutsen: Tvätta bilen på macken istället! Så tvättar du bilen rätt
    När du ska tvätta din bil är det bästa alternativet att göra det på en tvättanläggning som kan hantera det förorenade vattnet på bästa sätt och på så sätt undvika att skadliga ämnen hamnar i naturen.

Senast uppdaterad: